Tanya Holmer

Umbraco vs. WordPress

  • Websites
  • 03.05.2019

Nyt website betyder i mange tilfælde også nyt CMS. For nogen er et CMS fuldstændig ligegyldigt. For andre er det betydningsfuldt. For os er det altafgørende. Det er nemlig i et CMS, at driften af websitet skal foregå. Derfor skal det være brugervenligt, tilgængelig og ikke mindst sikkert. Men, hvad skal man så vælge. Vi giver dig her en guide til at forstå vores to foretrukne CMS, Umbraco og WordPress

Hvad er et CMS?

Lad os først lige spole lidt tilbage. CMS står for Content Management System. Det er, som oversættelsen lyder, et system til at håndtere og administrere content på sit website. Og hvorfor er det nødvendigt? Fordi, hvis du ikke har et CMS, så kræver det massive udvikler-kræfter, hver gang  du vil have nyt indhold. Et Content Management System gør det muligt for os, der er webredaktører, marketingkoordinatorer og kommunikationsansvarlige, at foretage den daglige drift og vedligeholdelse af websites.

Derfor er brugervenligheden en af de mest essentielle faktorer, når man skal vurdere et CMS. Skal man dog have et fuldstændigt billede af de to systemer, er det også væsentligt at fremhæve tilgængelig, tilpasningsgrad og sikkerhed.  

 

Til den travle læser opsummerer denne grafik indlægget.  Den ihærdige læser kan med fordel læse videre efter det grafiske indslag.

WordPress vs. Umbraco. Denne grafik giver dig det hurtige overblik

Tilgængelighed

Begge systemer er open source. Det betyder, at alle har adgang til kildekoden – og alle udviklere kan kopiere og tilpasse koden efter behov. Og det koster ikke noget.

Umbraco er et dansk system, bygget af Niels og lanceret i 2003. Det er sidenhen blevet videreudviklet af mange forskellige udvikler-hjerner. I dag kan Umbraco mønstre sig af at agere skelet på mere end 500.000 websites.  

Det kræver en udvikler for at få en Umbraco-installation op at køre (eller som minimum en villighed til at kaste sig over noget udvikling).

WordPress startede også i 2003, men oprindelig som et blognetværk. I dag er systemet et foretrukkent CMS hos mange, ja faktisk ca. 33% af alle websites på verdensplan.  

Du behøver faktisk ikke være udvikler for at lave et website i WordPress. Du kan klikke dig frem til det hele, men du vil være begrænset af, hvad andre allerede har udviklet og til dels også designet.

Fordi de er gratis og nemme at komme i gang med, scorer begge CMS højt på skalaen, når det kommer til tilgængelighed.

Sikkerhed

Når vi taler om sikkerhed i et CMS, kan vi dele emnet op i to forhold: Risikoen for hacking og risikoen for site crash.

Risiko for hacking

Som tidligere nævnt, er begge systemer Open Source. Det er ikke uden risiko at åbne et system op for, at alle kan skrive kode og udvikle til det. Dog er risikoen for at blive hacket er væsentligt større i WordPress. Det faktisk det CMS i verden, der bliver hacket mest. Det skyldes sandsynligvis faktorer som, at kendskabsgraden til WordPress er større, at systemet er mere åbent, fordi alt løses af uafhængige plugins, der kan efterlade huller i koden, og at selve server-setup’et ikke er lige så sikkert, som ved asp.net. Du frigiver altså en del kontrol, når du arbejder i WordPress frem for Umbraco.

Advarsel! Nu bliver det lidt teknisk

Risiko for site crash

De to systemer er skrevet i to forskellige kodesprog. WordPress er skrevet i PHP, mens Umbraco er skrevet i asp.net. PHP er et kodesprog, hvor der ingen regler er, hvor asp.net er et mere struktureret sprog, hvor du arbejder i en mere fasttømret syntax.

Man fristes til at tro, at PHP  er nemmere at udvikle i, fordi man bare kan gøre, hvad man vil. . Men netop derfor, er der faktisk stor risiko for, at du skriver noget kode, som utilsigtet kan ødelægge noget helt andet på dit website. Og det vil du som regel først opdage, når du har kodet det, eller hentet og installeret et plugin, der viser sig ikke at være kompatibelt med andre elementer på dit site.

På den baggrund vurderer vi, at Umbraco scorer væsentlig højere på sikkerhedsskalaen end WordPress.

TIlpasningsgrad

Du vil ikke have et website, der ligner alle de andres. Du vil have et, der er unikt; ét, der er tilpasset dine brugers behov; og ikke mindst ét, der er tilpasset dit image. Det stiller alt sammen krav til CMS’ets tilpasningsgrad.

WordPress er baseret på temaer og plugins. Det betyder, at du kan tage et færdigdesignet tema med udviklede templates, indsætte dit eget indhold, eventuelt skifte fonte og farver, - og så har du et website. Søger du en særlig funktion, så kan du være heldig, at et af de 55.084 plugins lige passer til dit behov.

Det lyder nemt, ikk? Og det er det sådan set også, men det har sin pris. Du kan ende op med et website, der ligner det alle de andre har. Du får et website med funktioner, der ikke nødvendigvis er tilpasset dine brugere, fordi du er nødt til at gå på kompromis med udvalget af plugins. Du ender nok også med at få et website, der ikke yder optimalt. For jo større tilpasningsgrad, du ønsker af dit WordPress site, des mere komplekse temaer og des flere plugins ender ud med at installere. Det betyder, at dit website bliver proppet med et ton af kode, meget fuldstændig unødvendigt, og det går ud over ydeevnen.

I Umbraco kan alt lade sig gøre! Du kan få lige præcis det design og de funktioner, som dine brugere efterspørger, og som er tilpasset dit image. Det kræver en udvikler, for Umbraco-løsninger fås ikke på samme måde som en plug’n’play-løsning. Og dog. Der findes omkring 300 packages, som de hedder i Umbraco-verdenen. De er alle udviklet af uafhængige udviklere, ligesom plugins til WordPress er det. Umbraco har også deres egne apps, der er funktioner udviklet og testet af Umbraco selv, som en webshop, formularer eller et booking system.

Men hvad er så forskellen mellem Umbraco og WordPress?  Her bliver det lidt teknisk igen. Fordi Umbraco packages er skrevet i et sprog med flere regler, så er det langt nemmere for udviklerne at finde rundt i andres kode og tilpasse den til lige præcis det, de skal bruge. I WordPress skal man holde tungen lige i munden, fordi PHP kan skrives og struktureres på mange måder. Det er altså sværere at tilpasse plugins til at fungere og yde optimalt til dit behov. 

Med det i mente rangerer vi Umbraco højere end WordPress i tilpasningsgrad  

Brugervenlighed

Et CMS er til for redaktørerne. Det er ikke udviklerne. Det er ikke designerne. Nej, det skal bruges primært af webredaktører, der skal opdatere indholdet på et website. Derfor er det vigtigt, at brugervenligheden tager udgangspunkt i, hvordan man som webredaktør arbejder bedst med sit website. Man kan

Antallet af WordPress-installationer bevidner, at det er et CMS, som har en grad af brugervenlighed. Som de fleste systemer, så kan man sagtens lære det at kende, men har du aldrig arbejdet med en WordPress backend før, så skal nok sætte en god bid tålmodighed af til at finde rundt i det. Har du arbejdet med WordPress før, så kan du også opleve at fare vild, fordi opsætningen er enormt  afhængigt at temaet og de forskellige plugins.

I galleriet kan du se tre forskellige temaer og tre forskellige måder at arbejde med indhold i sin WordPress.

Har du et meget indholdstungt website, så bliver WordPress endnu sværere at navigere rundt i, da du ikke har muligheden for at strukturere dine filer og sider, så det er nemt at finde rundt i. Der findes plugins, som kan hjælpe dig, men det betyder samtidig mere kode.

Umbraco har lanceret en række nye versioner af deres CMS gennem de sidste år, som alle tager brugervenligheden til nye højder. Den sidste version har Umbraco sat sig i webredaktørens stol, og Umbraco 8 er således et ønskescenarie for en webredaktør. Videoen her viser, hvor nemt det kan være at redigere indhold på et website:

Fordelen ved Umbraco er, at backenden kan struktureres næsten, som du vil have det. Du kan derudover strukturere dine filer og billeder i mapper, så du nemt kan finde dem, når du skal bruge dem.  Hvis dine backend-udvikler er dygtige, så har de struktureret din installation, således at du har frie tøjler til at arbejde i, men aldrig kan ødelægge noget. Det kan man nemlig i Umbraco.

Umbraco vinder således også over WordPress, når det kommer til brugervenlighed.

Hvem vinder så? Umbraco eller WordPress

Der er vist efterhånden ingen tvivl, om at vi elsker Umbraco. Det er tilgængeligt, tilpasningsparat, sikkert og ikke mindst brugervenligt. Vi vil altid anbefale Umbraco, men WordPress kan også være egnet, hvis du har ikke har de store krav til websites omfang og funktioner.

Du kan læse mere om systemerne på umbraco.com og wordpress.org

via GIPHY